Orucu Bozan ve Bozmayan Şeyler

Dilimde Piercing var Orucum kabul olur mu?



Alimler ağız içini vücudun içi olarak kabul etmemişlerdir. Böyle olunca orucu, ağıza giren şey değil,gırtlaktan aşağı inen şeyler bozar. Eğer ağzın içi vücudu içi hükmünde olsa idi,abdest alırken ağzımıza verdiğimiz suyunda orucu bozması icab ederdi. Bu demek değil ki,ağıza ne girerse girsin orucu bozmaz.Ağıza giren şeyin tadı, tuzu, olursa veya ağız içinde dağılıp tükrüğe karışırsa,tükrükle beraber mideye gideceğinden orucu bozar.

Dildeki piercing'e gelince tadı olmadığı,ağız içinde dağılıp tükrüğe karışmadığı ve ağız vücut içi kabul edilmediğinden oruca zarar vermez.

Orucun kabul olmasının şartı nedir?

"Ramazan ayında tuttuğumuz oruçlarımızın kabul olması için ne yapmalıyız?orucun kabul olması için hangi şartlara uymak gerekir? Orucun vacipleri nelerdir?"

Her ibadette olduğu gibi orucunda kabul olması için bazı vacip ve şartları vardır. İmam-ı Gazali hazretleri İhya-i Ulum'da orucun vaciplerini şöyle sıralamıştır:

Orucun vacibi 6'dır:
1-Ramazan ayının başında hilali gözetlemek.
2-Her gece oruca kesinlikle niyet etmek.
3-oruçlu olduğunu hatırlayarak kasten bir şey almaktan kendini men etmek. Yemekle, içmekle, buruna ilaç akıtmakla, şırınga (iğne vurmak, kan aldırmak, serum taktırmak gibi) ile oruç bozulur.
4-Cinsi münasebetten(cinsel ilşki) kendini tutmak
5-Kendi isteği ile meni getirtmekten kaçınmak(mastürbasyon yapmak)
6-Ağız dolusu kusmaktan kaçınmak.

Adet dönemini ilaç alarak Ramazan'dan sonraya ertelemek doğru mu?



Bu durumda sağlık açısından mahzur ihtimali akla gelmektedir. En iyisi, oruç tutulmalı, özür başlayınca bırakılmalı, yenilen günleri de sonra kaza ederek borçtan kurtulma yolu tercih edilmeli, ilaç alarak zorlamaya gerek duyulmamalıdır. Çünkü 'tut' emri de dinî emirdir, âdet başlayınca 'ye' emri de.. Bu sebeple tutunca itaat etmiş de tutmayınca isyana yönelmiş olunmaz. Belki her iki halde de Rabb'imizin emrine uyulmuş, ikisinden de sevap kazanılmış olunur. Bundan dolayı bir maneviyat büyüğünün hanımlara şu hitabı düşünülmeye değer görülmüştür. Demiş ki:

İğne yaptırmak orucu bozar mı?



Ramazanda gündüz vakti vücuda yapılan iğne orucu bozar ve kazayı gerektirir.

Çünkü bu, hem oruçlunun rızası ile yapılmakta, hem de vücudun yararına yapılmış bulunmaktadır. İğne aracılığı ile vücutta bir yol açılıyor ve böylece ilaç tam vücudun içine akıtılmış oluyor. Artık bu şekilde ilacın içeriye girmesi, suyun deriden emilerek içeriye geçmesi gibi değildir.

Buruna ve kulağa ilaç damlatmak orucu bozar mı?



Buruna ilaç akıtmak, kulağa yağ damlatmak orucu bozar ve kazayı gerektirir. Fakat kulağa giren su, orucu bozmadığı gibi, kulağa dökülen su da, tercih edilen görüşe göre orucu bozmaz. Bunun gibi, üzerinde kulak kiri bulunan bir karıştırıcının kulağa birkaç defa sokulup çıkarılması ile de oruç bozulmaz. (İmam Şafiîye göre bozar.)

Oruçluyken kusmak orucu bozar mı?



Bir kusuntu, kendiliğinden gelince bakılır: Eğer ağız dolusu olmayıp içeriye dönerse, ittifakla orucu bozmaz. Fakat içeriye döndürülürse, İmam Muhammed'e göre orucu bozar. Çünkü imsak kaybolmuştur, İmam Ebû Yusuf a göre bozmaz; çünkü bu az olduğu için abdesti bozmadığı gibi, orucu da bozmaz.

Fakat bu kusuntu ağız dolusu olup kendi başına içeriye dönecek olsa, İmam Ebû Yusuf'a göre orucu bozar. Çünkü bu, taharete engeldir, İmam Muhammed'e göre bozmaz; çünkü imsak kasden terkedilmiş değildir. Ancak böyle bir kusuntu kısmen veya tamamen sahibi tarafından geriye çevrilirse, ittifakla orucu bozar.

Dişlerin arasında kalan yemek kırıntısı orucu bozar mı?



Dişlerin arasında kalmış olan bir yemek kırıntısı yutulursa, bakılır: Eğer az bir şey ise, orucu bozmaz: fakat çok olursa bozar. Nohut tanesinden küçük olan şey azdır, nohut tanesi kadar olan şey de çoktur. Bu bir ölçüdür.

Dişlerin arasında kalan susam veya buğday tanesi gibi pek az bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Fakat böyle bir şey dışarıdan alınıp yutulursa, orucu bozar.

Oruçluyken unutarak bir şey yemek ve içmek orucu bozar mı?



Unutarak bir şey yemek ve içmek veya cinsel ilişkide bulunmak orucu bozmaz. Bu hususta farz, vacib ve nafile oruçlar arasında bir fark yoktur. Çünkü unutma ve yanılma ile yapılan işler bağışlanmıştır.

Yanılarak yemek yiyen bir oruçluya raslanınca, bakılır: Eğer oruç tutmaya güçlü görülüyorsa, ona oruçlu olduğunu hatırlatmamak, tercih edilen görüşe göre, harama yakın mekruhtur. Fakat çok yaşlı ve zayıf kimse olunca, diğer ibadetleri sağlam yapabilmesi için, ona hatırlatılmaz. Uykuya dalmış bir kimseyi, vakti geçmeden namaz kılmak için uyandırmak da bir görevdir.

Oruçluyken hata ile yemek içmek orucu bozar mı?



Oruçluyken hata yolu ile yeyip içmek orucu bozar. Bunun için, oruçlu olduğunu bildiği halde bir kimse, kasıt olmaksızın hata ile bir şey yeyip içse, abdest alırken boğazından aşağı su kaçsa veya ağzına yağmur ve kar taneleri düşüp midesine doğru gitse orucu bozulur ve üzerine kaza gerekir.

Fakat oruçlu olduğu hatırında yoksa, bunlardan dolayı orucu bozulmaz.

Göz yaşı veya yüz teri ağıza girerse oruç bozulur mu?



Göz yaşı veya yüz teri ağıza girecek olsa, bakılır: Eğer bir ve iki damla gibi az bir şey ise, orucu bozmaz. Çünkü bundan kaçınmak mümkün değildir. Fakat tuzluluğu bütün ağız içinde duyulacak derecede fazla olup da oruç hatırda iken yutulacak olsa, orucu bozar.

Yenilmesi kastedilmeyen ve kendisinden kaçınılması mümkün olmayan bir şeyin içeriye gitmesi orucu bozmaz. Onun için, ilaç olarak ağrıyan dişe konulan karanfilin tadı tükürükle boğaza kaçarsa, havada dağılan bir duman ve toz-topraktan, öğütülen veya tokmakla dövülen şeylerden kalkan toz, orucu bozmaz. Uçan bir sineğin boğaza kaçması da böyledir. Fakat dişe ilaç olarak konulan bir nesnenin mesela karanfilin yutulması orucu bozar.

Oruçluyken diş dolgusu yaptırmak orucu bozar mı?



Diş tedavisi sırasında boğazdan aşağıya, bedenden içeriye bir şey gitmezse, mesela kan ve ilaç yutulmazsa oruç bozulmaz. Bununla beraber, şüpheden kurtulmak için bu gibi acil olmayan tedavileri iftardan sonraya tehir etmekte isabet olduğu unutulmamalıdır.

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve / veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı?



"Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü adet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir. Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyurulur bir halde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan diş için de bu haller geçerlidir.